onsdag 4 februari 2009

Kibbutzapartheid?


I Kolbon (Kibbutzens kiosk) har alla varor två olika priser. Det översta är för(parti)medlemmar, det undre är för oss volontärer. Det är tydligen skillnad på folk och folk. Och ja ..jag har ont i halsen!

8 kommentarer:

  1. fint o jämnställt var det här!
    fattas bara östtysk betong o lite honecker...
    cec

    SvaraRadera
  2. Ungefär som att uppröras över medlemmar i Konsum (eller ICA-kundkortisar) får lägre priser än andra. Kundsegmentering kallas det.
    /Georg

    SvaraRadera
  3. här skulle Gregor passa in, skall ta upp detta med honom helt i hans stil...

    SvaraRadera
  4. Cec: Javisst var det, precis den kopplingen gjorde jag oxå.

    Georg: Kundsegementering förutsätter väl någon slags fri marknad. Här handlar det om ett monopol som har olika priser för olika människor.

    Anonym: Jo , han skulle nog trivas här ...!

    SvaraRadera
  5. Vadå monopol? Får ni inte handla nånannanstans? Inte mer monopol iaf än att det bara finns en ICA i Månkarbo, och att kundkortisar får betala mindre där. /Georg

    SvaraRadera
  6. Geor:Situationen är monopolliknande eftersom jag antar att det inte är ok att öppna upp en konkurerande butik med mer generösa öppettider och riktiga pengar eftersom det strider mot kibbutzens socialistiska principer.

    Det är väl knappast så att Tierps kommun förbjuder Konsum att etablera sig i Månkis, utan det beror väl på den fria marknadens principer?

    SvaraRadera
  7. Fast du som markägare bestämmer vilka som får öppna affär, och då kan det bli bara Ica i Månkis om markägarna inte vill ha Konsum. Den som äger bestämmer. Det är knappast socialism. Dessutom är det tveksamt om det finns bärkraft för ytterligare en butik i Månkis eller Baram-kibbutzen.

    SvaraRadera
  8. Glömde signera inlägget ovan/Georg

    SvaraRadera