onsdag 11 februari 2009

Hagel-en kort israelisk vintersaga

I går var det dags för det första riktigt sprakande åskvädret här i Baram. Det började med hällregn under större delen av dagen följt att en massa blixtrar samt avslutades med en präktigt hagelskur. Strömmen gick och bland annat därför uteblev bloggandet i går.

Under kvällen var vi svenskar hembjudna på svenskt kaffe (jo, det finns svenskt kaffe...) till den svenskan kvinnan här kibbutzen; Anneli, som jag berättade om i ett tidigare blogginlägg. Det var mycket trevligt, bland annat fick vi höra att kibbutzen omsätter ca 200 miljoner shekel, att 40-50 åringarna vill förändra kibbutzen så att den ska bli mer kapitalistisk och om man råkar ut för något brott, ringer man inte polisen utan Raviv (säkerhetschefen och volontärledaren) och sedan får den brottsutsatte själv bestämma om den vill blanda in polisen eller inte. Inget allmänt åtal här således. Varje barnfamilj på kibbutzen får runt 5000 shekel (ungefär 10 000 kr i månaden) att spendera men då har de allltså fri mat, husrum, försäkringar, utbildning, bil m.m. Men det där har nog flitiga bloggläsare hört om redan.

Under gårdagen var det också val här i Israel. Kanske var det därför Raviv bar på automatvapen i matsalen, eller har det med att på fredag är det årsdagen av en hög Hizbollaledares död, något Guds parti lovat att hämnas vilket gjort att säkerhetsläget höjts? Nåväl, valutgången är som ni vet ännu osäker. Kadima har ju blivit största parti medan Likud leder det största blocket samtidigt som missnöjespolitikern Libermann blivit tungan på vågen och både Kadima och Likud gör nu allt för att ställa in sig hos denne. Här på kibutzen är som jag tidigare nämnt stödet för vänsterpartiet Meeretz störst, ett parti som gick back i valet. Ovissheten om hur det ska gå är stor hos många här. En kibbutzmedlem uttryckte det: Om Bibi och Liebermann blidar koalition, blir det snart krig igen !

Hos oss volontärer planerar vi för att eventuellt åka till Nazareth i helgen, med bland annat en övernattning på hostel. Nazareth är en arabisk stad så frågan är om det är bäst att vara där på fredagen (fredagsbön med stängda affärer) eller på lördag då den judiska sabbaten gör att bussarna slutar att gå tidigt?

Den som har lever få se!


Haglet låg kvar på marken och plötsligt fick alla en liten kort känsla av svensk vinter...

3 kommentarer:

  1. Hej
    coolt i dubbelmening med haglet! när kommer gräshopporna?

    när Viktor,13 år, har tid kryper han upp i soffan o läser ditt senaste blogginlägg. det ligger fö alltid på vårt köksbord.

    just nu är Viktor o gör något som nog ingen israel gjort; scouthajk med isvaksövning. Han har med sig dubbla ombyten och isdubbar. sen får dom en sele på sig för att undvika katastrof i plurret.
    Jan deltar endast som chaufför.
    cec

    SvaraRadera
  2. Cec:
    Vi väntar på gräshopporna, hört att man kan äta dem så det e inte helt fel!
    Roligt att Viktor följer bloggen!
    Skouthajk låter utmärkt. Isvak har själv kravlat mig ur en gång, i skolan faktiskt. Mycket nyttigt! Något sådant finns inte att tillgå här i Israel även om jag hört att den israeliska armén faktiskt utbildas av en svensk officer från fjälljägarna. Frågan är om han har med sig en portabel vak!?

    Georg: Någon slags israelifierad M 16.

    SvaraRadera