torsdag 2 april 2009

En dag i papperskippans tecken

Jag och min käre vän Henrik befinner oss just nu på en 6 dagars tripp i Jerusalem och Döda Havet. Dagen började tidigt med buss från Kibbutz Baram, till Jerusalem anlände vi 3 timmar senare, vid 11.30 tiden.
Första uppgiften var att hitta ett lämpligt hostel vilket vi förstås gjorde; Jaffa Gate Hostel som nu lånar ut sin dator för det facila priset av 10 Shekel för en timme. Därefter bar det ut på stan där Henrik direkt fastnade för ett schackbräde (vad annars för denne schacktokige dalkarl?) Här prutades ned till halva priset, 150 Shekel medan jag hejade på med glada tillrop om att Henrik minsann är en professionell schackspelare. Davidsgatan var en riktig basargata vilket gjorde att vi spenderade mycket tid där med glada försäljare som förstås visste med sig att många svenskar köper just denna sjuarmade ljusstake.... Till slut kom vi efter en lammkebab-lunch , till den tyska lutherska kyrkan som kunde stoltsera med en magnifik utsikt. Här togs många bilder efter en bestigning av dess 177 trappstegshöga kyrktorn. I närheten låg den kyrka där Golgataoch Jesu gravplats sägs ha legat, en mängd ryska kvinnor låg och kysste, drog runt pappersservetter på den plats där Jesu kropp sägs ha lindats. Att stenen var från 1810 verkade ingen bry sig så mycket om. Det hela var egentligen ganska olustigt och liknade mer en show än något annat, i en vrå stod en ortodox präst och sålde allt från vykort till radband. Krimskrams och gescheft helt enkelt, Henrik påminde mig om Bibelns ord om månglarna i templet...

Efter detta smått bisarra besök tog vi oss till Klagomuren, i förda papperskippa beskådade vi de ortodoxa judarnas bönenickningar. I närheten av denna plats upptäckte Henrik en turistshop som visade sig tillhöra brodern till Meir Kahane, som ledde det ultranationalistiska partiet Kash som bland annat ville fördriva den arabiska befolkningen från Israel, dvs hela Israel. Henrik hade en intressant diskussion med den lika söta som ultranationalistiska expediten om de muslimska invandrarna i Sverige. Dagen avslutades med en taxitur kring Olivberget ( utsikt öven stan, Jeriko och Muren) med en väldigt pratsam och tillika prishöjande ( först 80, sedan 100, därefter 120, avslutningsvis 135; han fick 110) taxichaufför. Nu e vi tillbaka till hostlet, ska väl ta en middagstur. Imorgon ska Förintelsemuseet klaras av.

Vi syns!
Bilder kommer nedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar