fredag 3 april 2009

Dagens bilder

Nedan följer lite bilder från dagens besök vid Holocaust museet Yad Vashem. Mer info kommer när tillfälle ges:


Ett av museibesökets allra starkaste intryck var The Childrens Memorial där de 1,5 miljoner judiska barn som nazisterna mördade hedras. Monumentet är uppbyggt med pengar från paret Spiegel vars son Uziel ( på bilden) dog i Auschwitz 1944. Eftersom nazisterna dödade varje förälder med barn( för att undvika tumult när barnen togs ifrån föräldrarna), tog en okänd fånge barnet från fru Speigel och gav det åt Spiegels mor. På så sätt dödades mormodern och barnet medan fru Spiegel kunde överleva. Känslan av att höra 2000 av dessa små barns namn läsas upp inne i monumentet var obeskrivlig. Det kunde ha varit något av mina syskonbarn som mött detta öde om de varit födda i en annan tid och under andra omständigheter....

Kibbutzbloggaren kisar framför en av Bernadottes vita bussar

Här är de svenska namnen som fått plats i Yad Vashems Garden of the Righteous Among the Nations.

Ett träd med Raoul Wallenbergs skylt under. Jag kände mig riktigt stolt att vara svensk när kvinnan i informationsdisken utropade: Ja, vi känner ju till Raoul Wallenberg, när vi sa att vi kom från Sverige.

En bild från den sal där Nattvarden sägs ha ägt rum.

Vi letade i flera minuter efter Oscar Schindlers ( som räddade 1200 judars liv) grav på den kristna kyrkogården på Mount Zion, självklart skulle vi ha kollat efter den enda kristna gravstenen som var full av stenar vilket ju är en judisk tradition.

Vi besökte också de armeniska kvarteren i Jerusalem där vi bland annat hittade denna vackra brevlåda i armeniska flaggans färger.

Dagen avslutades på en armenisk restaurang med riktigt snygga bordinläggningar.

1 kommentar:

  1. Vad fint du skriver Fredrik! Och som du skriver: endast en slump gör att vi har det så bra, och inte så dåligt. Brukade tänka på det när jag i jobbet träffade flyktingar med hemska berättelser. " Det kunde lika gärna varit jag som sett min familj förintas" /Cec

    SvaraRadera