söndag 22 mars 2009

Ett falskt flyglarm

I dag gick flyglarmet när vi var ute och arbetade i orchards. Olikt de flyglarm vi har i Sverige, mer likt ett brandlarm. De kibbutzmedlemmar som var med sa direkt att det var falskt larm, nog för att lugna oss volntärer, men sedan började telefonerna att ringa. Helt plötsligt sa en av medlemmarna att Kiryat Shmona hade träffats av en raket. Det hela visade det sig dock vara falskt alarm men lite uppstressat blev det trots allt. Hela eftermiddagen hördes flygbuller på andra sidan gränsen så något har väl varit i görningen. Kanske kan det bero på att man lyckades avvärja en bilbombsattack i går vid ett köpcenter i hamnstaden Haifa vilket lett till en säkerhets -upptrappning här uppe i norr. Man slås av att det är en nation som ständigt är på helspänn även om de flesta kibbutzmedlemmarna verkar ta det väldigt cool.


Annars bjöd morgondagen på ytterligare en tripp till gränsen, denna gång kunde vi se in i Libanon , se bunkrarna med sandsäckar som användes under Libanonkriget 2006 men sedan dess stått ävergivna. Det var en otroligt vacker utsikt, Libanon känns ännu grönare än Israel eller så är det kanske tvärtom. Hursomhelst kunde jag bara instämma i min israeliska kompis Shmuels ord om att det är tragiskt att man måste dra en gräns mellan två folk på detta sätt.


Gränsengänget samlat: Lee från Kanada, Shmuel från Israel, Toni från USA och Thomas från Nya Zeeland. De står vid monument över en höjdare i israeliska armén som föll här 1990.

Till höger, en bunker med sandssäckar ovanpå, i fjärran skymtar en libanesisk by
Inne i bunkern: En gammal sunkig madrass och hål, troligen efter någon slags ammunition
Den vackra utsikten från bunkern, här kan man se en liten konstgjord sjö
Kibbutzbloggaren poserar

Tydliga spår i leran av stridsvagnarnas larvfötter

2 kommentarer:

  1. usch Frippe! dags att komma hem snart? Stetto

    SvaraRadera
  2. Demokratier retar alltid upp sina grannar tydligen /Georg

    SvaraRadera