söndag 1 mars 2009

En blöt trip kring Genesarets sjö

Cykelturen runt Genesarets som utlovades här på bloggen regnade tyvärr inne. Men inte hindrade detta sex unga raska gossar att gå runt , ja eller i fall en del av sjön. Orsaken till den uteblivna cyklarna var att Hostlet i Tiberias som vi bodde över från torsdag till fredag, meddelade att försäkringen inte gällde i detta oväder som vi nu var beredda att anträda medelst apostlahästarna. Till saken hör av undertecknad var den enda som var eg utrustad för detta väder ( det finns inga dåliga väder osv och annat Mulle-kommunist trams), jag bar regnställ och fodrade gummistävlar medan de övriga hade lite regnrockar med varierande regnmotstånd.



Nåväl, vi började gå , längs med vägen där tutande bilar uppmärksammade oss på vilka galna svenskar som är ute och går i detta dyblöta väder. För att liksom göra oss än mera blöta beslöt oss vi för att ta en badtur, sagt och gjort, var sex unga män nere i Genesarets sjö och tog sig ett dopp, ungefärlig temperatur 17-18 grader så det var knappast några vintervaksbadartakter som behövdes. Strax därefter intogs lunch på en närbeläget matställe ( obligatorisk falafel), först nu började vi egentligen fundera på vart vi skulle någonstans. Vi beslöt oss för att ta oss till Kapernaum, Jesus stad ( eller Kfar Nahum som vi blev pinsamt påminda att det hette när restaurangpersonalensåg ut som frågetecken när vi körde det svenska uttalet), vi hittade en buss som enligt uppgift skulle ta oss dit (vi hade nu trötnat på att gå)...några minuter senare visades det sig att bussen gick till avfarten till Kfar Nahum, själva staden eller turistplacet låg ytterligare några kilometer bort. Ok, vi fortsatte gå, allt mer blöta sockor och allt mer irriterande miner, efter ett kort tur nådde vi Tagbha, där Jesus förvandlade 5 bröd och 2 fiskar till mat som räckte för över 5000 pers. Ett vackert ställe med obligatorisk kyrka och fullmatad turistshop( varför vill man köpa Jerusalemsouvenirer i Gallileén?)- det var först nu vi började tänka på att det snart var shabbat (Ok, vi hade koncentrerat oss på vandringen), om någon timme skulle alla bussar och övrig verksamhet släckas ned, skulle vi gå och ta sista bussen til Tiberias eller pröva något nytt?




Efter mycket velande kom vi fram till det sistnämnda, i Tagbha hade vi fått tipset om att söka husrum i det närbelägna Fransciskanklostret, fråga efter syster Catharine var tipset. Sagt och gjort, vi mötte en liten nunna med tjocka glasögon som utropade Mamma Mia var och varannan minut. Nog skulle det gå och ordna rum, 80 Shekel per natt inklusive frukost. Men mat nu? Vi skulle få lite bröd av systern och på det tyska Pilgerhaus i närheten fick vi tag på ytterligare lite matoch tillslutblev vi hyggligt mätta. På den plats där Jesus sägs ha gått på vattnet somnade vi redan kl 21 efter en lång dags vandring.


Lördagen bjöd på ytterligare regnväder men färden fortsatte till Kfar Nahum som visade sig vara en arkelogisk utgrävning av bland annat en gammal synagoga, nu var det snart dags för att bestiga det berg där Jesus höll sin Bergspredikan, det var lera och ännu mer lera och blixtrarna kom allt närmare. Skulle vi ta oss till toppen? Efter en kraftansträning nådde vi ytterligare en kyrka och beskådade den vackra utsikten. Vi hade nu definitivt tröttnat på att gå i lera så nedervägen skedde via motorvägen. Vi försökte nu få lift till Tiberias och efter en stund stannade ett ungt par som gav oss skjuss. Efter lite värmestuga på hostlet, frekventerade vi det enda shabbatöppna matstället i Tiberias; Mc Donalds. Nu var det dags att ta sig hemåt, efter många turer lyckades vi pressa ner taxipriset från 100 Dollar till 350 Shekel och efter en bumby ride var vi äntligen hemma.

Nästa resa går till Eilat och Jordanien, förhopningsvis blir det mer sol än regn då!


På vägen till Tiberias träffade vi på en kvinnlig israelisk soldat (söt) som tappade sin mobil( som vi tog om hand om) på bussen. Efter att hon fått kontakt med oss bestämdes det att vi skulle lämna hennes mobil på busshållplatsen. På bilden skriver Johannes en lapp bla innehållande sin mejladress, lappen skulle sedan fästas vid soldatmobilen. Mobilragg någon?



Utanför Tiberias Hostel, här är vi fortfarande torra och fräscha....


Retro-Konsum i Israel? Nej, bara någon slags bank...


Kort uppehåll i regnet, glada miner.....


Och ännu gladare blir man förstås när det vankas ett dopp


Jo men det e riktigt skönt i luften---å så mycket folk....


å varmt i vattnet är det också...



Kim Novak badade aldrig i Genesarets Sjö men väl Olof, Albin, Johannes, Fredrik och Anders...


Å så var det här med laglydigheten....


På rätt väg?


On the rainy road to somewhere...


Golvmosaiken från Tagbha, här syns de två fiskarna och de f...yra bröden, ja konstnären höll bokstavligen på att tappa huvudet, när den egyptiska drottningen uppmärksammade detta men kom undan med livet i behåll genom att hävda att Jesus är det femte brödet...



Ingången till vårt sovställe fredag kväll...


Den vackra klosterträdgården


En av klosterbyggnaderna


I detta rum spenderade vi natten



Tagbha 2009-gänget med den vänliga syster Catharina


En av de två gudstjänstlokalerna på tomten


Ingången till Kapernaum...observera inga shorts...


Resterna av Petrus hus


Det var inte bara blöta svenskar som hade det svårt i leran....


Den vackra utsikten från berget där Jesus höll sin predikan


Blöta men nöjda vänder vi hemåt

2 kommentarer:

  1. tack för rolig läsning! skrattade högt flera gånger. man behöver inte vara direkt syokonsulent för att förstå att ni alla bör välja en annan bana än reseledarebanan. fast ni kom ju hem! känns lite som en scouthajk dessa vedermödor.
    cec

    SvaraRadera
  2. Citat: ” där Jsus förvandlade 5 bröd och 2 fiskar till mat som räckte för över 5000 pers. ”


    Den historiska personen Ribi Yehoshua – Messias - levde under det första århundradet. Hans ursprungliga undervisning var i enlighet med Torah och den förvrängdes sedan av hellenister. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”)
    Det historiska miraklet var helt i enlighet med naturlagarna; och var helt enkelt att människorna som var där bidrog med det de hade/delade med sig och maten räckte till alla.

    Den som vill följa den historiska Messias måste leva som han och hans efterföljare Netzarim levde – observera direktiven i Torah (”Moseböckerna”). Messias undervisning finns på hemsidan www.netzarim.co.il

    Torah som han undervisade är relevant även för de som inte är religiösa. Att den innehåller Skaparens Instruktioner bevisas med logik baserad på vetenskapliga premisser i en artikel som jag citerar på min blogg (klicka på mitt namn; artikeln finns i högermenyn på min blogg)..

    SvaraRadera